Můj Blog pro Vás

Můj Blog pro Vás

Co vše o sobě sdělujete při uzavírání smlouvy o úvěru a jak to souvisí s trestním právem?

Úvěry a půjčky jsou často spojeny s riziky a komplikacemi, a to zejména v případech, kdy poskytovatelé úvěrů a zápůjček nedostatečně (nebo spíš řekněme ledabyle) zkoumají finanční situaci dlužníka. V minulých článcích jsem se již věnovala tématu dluhové pasti a řetězení úvěrů, které mohou vést k vážným problémům. Nyní se podíváme na to, jaká rizika přináší samotný proces žádosti o úvěr a jak může souviset s trestním právem.

V České republice v současné době působí desítky společností v nebankovním sektoru a zabývají se poskytováním úvěrů. Proces žádosti o úvěr zpravidla začíná tím, že jako žadatel poskytnete své kontaktní údaje. Poté vás kontaktuje pracovník poskytovatele, často pouze automat, nebo rovnou obdržíte do e-mailu smlouvu o úvěru, podmínky a informace k poskytnutí spotřebitelského úvěru a v lepším případě také dotazník. Tyto dokumenty bývají obvykle velmi dlouhé, nepřehledné a pro dlužníky obtížně čitelné a nesrozumitelné. V případě tzv. rychlých půjček pak dochází k osobnímu nebo telefonickému ověření žadatele velmi zřídka, což posléze může přinést komplikace.

Proto je zde nutné upozornit na jedno riziko. Při vyplňování dotazníku musíte správně a úplně uvést všechny údaje, které se vás týkají. Patří sem například:

  • výdaje na bydlení,
  • vyživovací povinnosti, nebo
  • další závazky, které máte,
  • splátky, které hradíte.

Pokud tyto informace neuvádíte nebo uvádíte údaje hrubě zkreslené, můžete se dopustit trestného činu úvěrového podvodu!

Toto jednání může mít vážné následky, zejména pokud se ocitnete v situaci, kdy se rozhodnete pro řešení vaší finanční situace podáním návrhu na povolení oddlužení. Nepřesné nebo falešné informace, které jste poskytli při žádosti o úvěr, mohou značně komplikovat celý proces oddlužení, v horším případě také vést k zahájení trestního stíhání.

Je proto důležité mít na paměti, že „snadné a rychlé“ řešení situace pomocí internetových portálů s rychlými půjčkami bohužel nefunguje. Nejenže vás může toto rozhodnutí zavést do ještě hlubší dluhové pasti, ale může také naplnit skutkovou podstatu trestného činu.

Vždy je proto vhodné důkladně zvážit svou finanční situaci, posoudit rizika spojená s každým dalším úvěrem a zvolit spolehlivého poskytovatele s transparentními podmínkami, popř. jednou pro vždy vyřešit situaci oddlužením.

Váháte? Objednejte se na úvodní bezplatnou konzultaci a zjistíme, co pro vás bude vhodná cesta.

Mgr. Miroslava Zápotočná, LL.M.

Mgr. Miroslava Zápotočná, LL.M.

Sdílet příspěvek:

Realizace webu: signall.cz aktualizováno: 2022

cs_CZČeština